3PLogistics – Flexibele warehousing geeft ruimte voor creativiteit

Geplaatst op door in de categorie 3PLogistics

2019 – NR 0319INTERVIEW: YVETTE DE ROOIJ – FOTOGRAFIE: FLORIS SLOTEMAKER

3P LOGISTICS
3P LOGISTICS
3P LOGISTICS
3P LOGISTICS

NextDelenDeel

Enthousiast wijst Johannes van Raalte de weg langs de metershoge stellingen in het magazijn van 3PLogistics in Zutphen. Als voormalig medewerker van papiergroothandel Paperlinx, die jarenlang in het pand gevestigd was, kent hij het gebouw als zijn broekzak. Met oud-collega Jan Poesse gaf hij hier de afgelopen jaren vorm aan een eigentijdse logistieke dienstverlener, die altijd zoek is naar nieuwe creatieve prikkels.

Na het faillissement in 2015 van PaperLinX, bij velen nog bekend onder de naam BührmannUbbens, kwam het enorme bedrijfspand aan de Pollaan leeg te staan. Johannes van Raalte zag meteen mogelijkheden. Hij werkte jarenlang bij de papiergroothandel en kende zowel de magazijnen als de pandeigenaar.

Flexibele warehousing

Met twee collega’s maakte hij een doorstart onder de naam Velpa. Dit bedrijf werd de eerste huurder van het pand. “Daarnaast ging ik aan de slag met de businesscase van 3PLogistics voor flexibele warehousing”, vertelt Johannes. “Het idee: de ruim 46.000 vierkante meter opslagruimte verhuren per pallet en per dag. Zodat klanten flexibel kunnen inspelen op de vraag in de markt. Samen met Jan Poesse hebben we de behoefte hieraan gepeild. In eerste instantie zochten we het in de opslag van papier, omdat de ruimte daar optimaal geschikt voor was.

Later hebben we de magazijnen omgebouwd en aangepast aan de maten van gangbare europallets. Nu kunnen we vrijwel alle goederen opslaan en zijn we gegroeid van 3.000 naar 28.000 pallets. Hiermee zijn onze magazijnen in een paar jaar tijd al voor ruim de helft gevuld.”

Via de IJssel

De producten die een tijdelijke plek vinden bij 3PLogistics komen onder andere vanuit Rotterdam via de IJssel naar het oosten van het land. In de containerterminal in Doesburg gaan ze aan land en per vrachtwagen naar Zutphen. “Zo’n vijf tot tien containers krijgen we per dag binnen”, licht Johannes toe. “De meeste goederen staan nog niet op pallets, dat doen we hier. Vervolgens krijgen de pallets een plek in een van de magazijnen.

We hebben er drie: een magazijn met 14.500 palletplaatsen in traditionele stellingen, een semi-automatisch magazijn met 11.000 picklocaties en een volautomatisch magazijn waar 15.500 pallets op een heel efficiënte manier een plek krijgen.” Internationale klanten hebben nog een extra voordeel: 3PLogistics is AEO-gecertificeerd. Dankzij dit douanekeurmerk hoeven ze niet direct bij invoer in Nederland btw af te dragen, maar pas bij verkoop van de producten. “Om dit certificaat te halen, hebben we flink geïnvesteerd in onder andere cameratoezicht.”

Samenwerken in de keten

3PLogistics biedt meer dan alleen opslag. Johannes van Raalte: “We kunnen het hele logistieke proces verzorgen. Van transport en opslag tot en met voorraadbeheer, verpakking en verzending. Om welke producten het gaat, maakt ons niet uit. Wijn, boeken of meubels: we regelen de hele logistieke keten. Zo hebben we laatst een olijfboom getransporteerd naar België! Dat kunnen we door samen te werken met partners. Samenwerking is de kern van onze bedrijfsvisie.”

‘De producten die een tijdelijke plek vinden bij 3PLogistics komen onder andere vanuit Rotterdam via de IJssel naar het oosten van het land.’

Onderscheiden door verpakking

Naast 3PLogistics is Velpa nog steeds te vinden in het pand op het Zutphense bedrijventerrein de Mars. “De bedrijven versterken elkaar”, geeft Johannes aan. “Alles wat getransporteerd of opgeslagen moet worden, heeft immers een verpakking nodig. Velpa heeft zich na de doorstart ontwikkeld van groothandel in enveloppen en papier tot verzendadviseur. Het kan dan gaan om verzending per post, via een pakketdienst of op pallets.

Met de verpakking kan een bedrijf zich onderscheiden. Samen met de klant bedenken we hoe. We regelen ook graag de vormgeving en productie, van een enkel doosje tot pallets vol. Sinds juni werken we samen met een Duitse papiergroothandel, waardoor we nog eens 15.000 nieuwe producten aanbieden voor de grafische industrie.”

Nieuwe prikkels

Voor beide bedrijven zijn Johannes en zijn collega’s voortdurend op zoek naar nieuwe prikkels en uitdagingen. “We bekijken samen met Jan Dijkman bijvoorbeeld de mogelijkheden van containeroverslag in Zutphen, zodat ook het laatste stukje transport over de IJssel gaat. Het mooiste zou zijn als er een soort vrachtwagen met containers via de rivier verschillende steden met havens aandoet. Ook in de papiermarkt gaan de ontwikkelingen snel. Zo is er tegenwoordig papier – Valorise – gemaakt van de stengels en bladeren die overblijven van de Nederlandse tomatenoogst. Of van restafval van cacaobonen of gerecyclede jeans.

Deze papiersoorten kun je bijvoorbeeld gebruiken om een menukaart op te drukken, bonbons in te verpakken of kledinglabels van te maken. Leuk én duurzaam. Net als papier en karton van olifantsgras, onder de naam Vibers. Dit gewas groeit uitstekend in Nederland. Je hoeft dan voor de papierproductie geen cellulose te importeren. Dat scheelt veel transportbewegingen.”

‘Prikkels van buiten mogen best een beetje opgedrongen worden.’

Verbinding tussen ondernemers

Samenwerking is belangrijk om te blijven vernieuwen. Daarom legt 3PLogistics graag de verbinding met andere ondernemers in Zutphen. Begin dit jaar organiseerde het bedrijf het netwerkevenement Ruimte & Regio voor alle ondernemers uit de omgeving. Johannes van Raalte: “Onder andere Eijerkamp en Ploeger Logistics waren erbij. Maar ook burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen. Samen hebben we gesproken over de ontwikkelingen in de stad en de mogelijkheden voor het bedrijfsleven.

Door samen te werken op verschillende terreinen, kunnen we veel bereiken. Denk alleen al aan kostenverlaging door zaken gezamenlijk op te pakken. We willen dus verder kijken dan alleen onze eigen business. Het was een succesvolle bijeenkomst, die zeker een vervolg krijgt.”


3P LOGISTICS

De IJssel speelt een belangrijke rol in het leven van Johannes van Raalte, mede-eigenaar van 3PLogistics en Velpa. Hij werd geboren in Hattem, woont in Zwolle en werkt in Zutphen. In zijn vrije tijd waait hij graag uit langs de IJssel om nieuwe inspiratie op te doen.

Terug naar het overzicht